BHV cursus kan levens redden

BHV cursus kan levens reddenVolgens de Hartstichting sterven er per dag 35 mensen aan een hartstilstand. Het aantal sterfgevallen aan een hartstilstand is de laatste jaren wel afgenomen, maar nog steeds is het teveel als er 35 mensen aan overlijden.

Het komt ook voor dat iemand op de werkvloer ineens een hartstilstand krijgt. Het is daarom verstandig en tevens ook verplicht om bij elk bedrijf minimaal 1 bedrijfshulpverlener aanwezig te hebben.

Uit gegevens blijkt dat nog niet bij elk bedrijf minimaal 1 bhv’er aanwezig is, veel bedrijven vinden dit onzin. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de ondernemers een BHV-cursus onzin vindt, terwijl dit juist een leven kan redden. Voor bedrijven is er een BHV verplichting als er meerdere mensen bij het bedrijf werken. Alleen als u een eenmanszaak heeft en er ook geen bezoekers of klanten over de vloer komen hoeft u geen BHV te hebben.

Houdt u er dus rekening mee dat als u niet voldoet aan de BHV-verplichting dit hoge boetes op kan leveren als er gecontroleerd wordt door de inspectie SZW. Deze boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Ook kan een BHV cursus levens redden als er calamiteiten plaatsvinden.

Campagne Werkbuddies

Campagne WerkbuddiesDoor onervarenheid zijn jongeren relatief vaker het slachtoffer dan oudere, meer ervaren werknemers. Het idee achter de nieuwe campagne Werkbuddies is om veiligheid op de werkvloer bespreekbaar te maken, waarin kennis vanuit de opleiding en de praktijk een bindmiddel is om veilig gedrag geaccepteerd te krijgen. De campagne is ontwikkeld door VeiligheidNL, en wordt als eerste in de metaal geïntroduceerd.

De uitstroom van vakkundig personeel alsmede door de vergrijzing kan een bedreiging zijn voor de kennis en ervaring dat in een bedrijf aanwezig is. Met de campagne Werkbuddies koppelen bedrijven jonge onervaren werknemers aan oudere, ervaren collega’s, één op één. Het doel hierin is kennis en ervaringen te delen, zodat deze niet verloren zullen gaan.

Er worden jaarlijks gemiddeld 19.000 jongeren met de leeftijd van 15 tot en met 24 door een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) behandeld als gevolg van een arbeidsongeval. Jongeren in de sectoren bouw en metaal lopen het grootste risico op een arbeidsongeval. In de metaal vindt jaarlijks gemiddeld 1.200 ongevallen plaats, waar het slachtoffer op een SEH afdeling behandeld wordt.