Veel gemaakte fouten bij de borstcompressie

het toepassen van borstcompressie bij het reanimeren van een persoon dient aan een aantal voorwaarden te voldoen om fouten te voorkomen. Een heleboel leken zien dit soort dingen over het hoofd en kunnen hierdoor de kans op overleven van het slachtoffer significant verkleinen.

Handen die verkeerd op de borstkas worden geplaatst

Heel veel mensen plaatsen hun handen vaak op de maag, buik en soms zelfs bijna tegen de keel aan van het slachtoffer. Overigens worden de handen ook vaak veel te rechts of veel te links geplaatst. De correctie manier van uitvoeren is om de muis van de hand op het midden van de borstkas te plaatsen. Het midden is; het onderste stuk van het borstbeen.

Met gewicht leunen op het slachtoffer

Doordat er langdurig fysiek contact wordt gemaakt met het slachtoffer is de kans groot dat mensen al gauw beginnen te leunen. Doordat mensen deze houding aannemen krijgt de borstkas geen kans om volledig uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat de zuurstofwisseling onvoldoende plaatsvind. Daarnaast wordt ook nog eens het doorpompen van het bloed gereduceerd tot een extreem laag niveau.

Stoppen met compressie op de borstkas door ribbreuk

Het veroorzaken van een ribbreuk door borstcompressie is soms onvermijdelijk. Dit is iets wat vaak voor komt bij oudere mensen. Bij het breken van een rib is het noodzakelijk om door te gaan met de borstcompressie. Als een rib breekt kun je dit aanvoelen of zelf horen. Een hulpverlener krijgt het hierdoor moeilijker en heeft vaak de neiging om te stoppen met de reanimatie. In veel gevallen betekent stoppen met de borstcompressie de dood voor het slachtoffer. Opleidingen als een cursus in EHBO of een BHV cursus zijn handige middelen om dit tegen te gaan en zodoende fouten in de toekomst te voorkomen.

Op EBHO.Blog123.nl kan men regelmatig berichten lezen over EHBO.