Wordt een EHBO cursus vergoed?

Het volgen van een EHBO cursus is iets waar je je hele leven profijt van hebt. In veel onverwachte situaties weten mensen vaak niet wat ze moeten doen. Ze kijken toe hoe een slachtoffer zich probeert te redden die ernstig letsel heeft opgelopen door een defect apparaat. Ook wanneer iemand een hartstilland krijgt weten mensen niet hoe er gereanimeerd kan worden of hoe het AED apparaat kan worden bediend. In een EHBO cursus leer je hoe je in verschillende gevaarlijke situaties het beste kan handelen. Veel mensen overwegen dan ook om deze cursus te volgen. Het prijskaartje van de EHBO cursus is vaak de reden waarom mensen het volgen van de cursus uitstellen. Maar is een EHBO cursus wel helemaal voor eigen rekening of kun je het door je zorgverzekeraar vergoed krijgen?

Basisverzekering

Wanneer je alleen een basisverzekering hebt kun je helaas geen beroep doen op een vergoeding voor een EHBO cursus. Juist wanneer je alleen een basisverzekering hebt is het wel raadzaam om de cursus Eerste Hulp Bij Ongevallen te volgen. Door de cursus kun je bij veel ongelukjes de gevolgen zelf oplossen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een eerstegraads brandwond op de juiste wijze koelen en verzorgen. Ook weet je wat je moet doen bij steken en beten van bijvoorbeeld insecten.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je aanvullend verzekerd bent worden de kosten van de EHBO cursus door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en het zorgpakket dat je daarbij hebt afgesloten. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar controleren of er vergoedingen zijn voor cursussen, zoals de EHBO of reanimatie cursus. Dit kun je op de website van zorgverzekeraars vaak terugvinden bij het onderdeel preventieve zorg. Belangrijk is om rekening te houden met het feit dat jouw zorgverzekeraar andere voorwaarden kan hanteren dan andere zorgverzekeraars. Bekijk goed welke cursussen worden vergoed door jouw zorgverzekeraar en wat de hoogte van de vergoeding is.

Hoe krijg ik de EHBO cursus kosten vergoed?

Wanneer je recht hebt op een vergoeding voor de EHBO cursus kun je jezelf inschrijven. Om de kosten van de cursus daadwerkelijk vergoed te krijgen dien je de EHBO cursus eerst zelf voor te schieten. Na het behalen van de cursus moet je aan je zorgverzekeraar aantonen dat je de EHBO cursus echt hebt gevolgd en dat je deze vooraf hebt betaald. Dit doe je door een kopie van de factuur en van het behaalde diploma in te dienen bij jouw zorgverzekeraar. Na controle stort jouw zorgverzekeraar vervolgens een gedeelte of het gehele bedrag terug op jouw rekening. Ga nu snel naar de website van jouw zorgverzekeraar om te zien of ook jij recht hebt op een vergoeding voor de EHBO cursus.

Op EBHO.Blog123.nl kan men regelmatig berichten lezen over EHBO.