Een vreselijke gebeurtenis heeft er voor gezorgd dat je niet meer kan lopen. Jong of oud, het is een ingrijpend en heeft veel impact. Er zijn er allerlei dingen die je opnieuw moet leren in het dagelijks leven. Omdat je benen niet meer bruikbaar zijn, moeten je bepaalde handelingen met andere ledematen gaan doen. En dat niet alleen, je huis heeft ook een aantal aanpassingen nodig. Om hierin het een en ander overzichtelijk te maken, benoemen we de belangrijkste aanpassingen.
Een scootmobiel
Een prettig voertuig dat er voor zorgt dat je nog steeds van A naar B kan. Een auto en fiets zijn namelijk niet meer bruikbaar, maar een scootmobiel biedt de uitkomst. Er zijn talloze verschillende opties waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. Snelheid, stoel, comfort, remmen, bestuurbaarheid en natuurlijk de kleur. Het makkelijkste is om even langs te gaan bij een reseller van scootmobielen, zodat je deze je kan helpen en adviseren met de aanschaf.
Drempels in huis
De slaapkamer en badkamer zijn misschien boven en moeten naar beneden worden verplaatst. Dit zijn grote verbouwingen! Daarnaast zijn er ook een aantal kleine ingrepen die moeten gebeuren, zoals de drempels verlagen. Er zijn twee opties, het weghalen van drempels of je zet er afgeschuinde dorpels overheen. Hierdoor kan je er makkelijker overheen met een rolstoel.
Slaap- en badkamer
Deze twee ruimtes horen eigenlijk naast elkaar te liggen wanneer iemand invaliden is. Vaak, omdat men ‘s ochtends en ‘s avonds hulp nodig heeft met het opstaan en naar bed gaan. Het is voor de verzorgende dus handig als deze gemakkelijk bij de spullen in de badkamer kan. Daarnaast is het belangrijk om de badkamer zelf ook aan te passen. De wastafel verlagen zodat diegene wel zijn tanden zelf kan poetsen of zijn gezicht kan wassen. Daarnaast zijn een stoel en beugels in de douche ook noodzakelijk.
Traplift
Dankzij een traplift kan een invaliden toch naar boven, indien dit nodig is. Het is natuurlijk handiger om alle voorzieningen beneden te maken, maar in sommige gevallen moet je misschien toch naar boven. Een traplift is eigenlijk een opklapbaar, en meestal draaibaar stoeltje. Dit stoeltje is gemonteerd op een kast met elektromotor en loopt via de railing van de trap. Bij eigenlijk iedere trap is een traplift goed te plaatsen, ook bij de dubbele kwarttrappen.
De rail wordt dan op de treden gemonteerd, of aan de muur. Meestal aan de brede zijde van de trap. Hierdoor is ongeveer 25 centimeter van de normale trap ingenomen door de traplift. Voordelig is dan ook als de trap toevallig al wat breder is dan normaal. Indien dit niet is, kan je nog proberen of de traplift aan de smalle zijde van de trap past. Zo blijft het breedste gedeelte van de trap goed bereikbaar.