Het is zover: de zon laat zich eindelijk weer zien in Nederland en wij Nederlanders genieten daar natuurlijk volop van. Onze kinderen spelen op woensdagmiddag en in de meivakantie heerlijk buiten met hun vriendjes en vriendinnetjes. De fitte Nederlanders of nog net niet fitte Nederlanders onder ons gaan hardlopen om dat goddelijke lijf te krijgen dat klaar is voor de zomer. En ook hondenbaasjes gaan massaal lange wandelingen maken met hun viervoeters. Honden zijn leuke beestjes, maar kunnen ook ernstige wonden veroorzaken wanneer ze bijten. Om je voor te bereiden op de valse viervoeters die zich ergens in Nederland begeven, geven wij je tips om hondenbeten te voorkomen en indien toch nodig te behandelen. Benieuwd naar wat je kunt doen bij andere beten en steken van bijvoorbeeld bijen en teken? Volg dan een EHBO basistraining in Deurningen.
Voorzorgsmaatregelen voor hondenbeten
Voorkomen is beter dan genezen is een bekende uitspraak die zeker ook geldt voor hondenbeten. Honden zijn leuke gezelschapsdieren, maar in sommige situaties kunnen ze onvoorspelbaar zijn, fel reageren en uiteindelijk bijten. Volwassenen, maar ook kinderen worden het vaakst gebeten door de eigen hond of de hond van vrienden of bekenden. Dit komt doordat honden het vaakst bijten wanneer zij aan het spelen zijn of wanneer mensen twee honden die aan het vechten zijn met elkaar proberen uit elkaar te halen. Een andere veelvoorkomende situatie waarbij honden kunnen bijten is wanneer je aan het kletsen bent met het hondenbaasje. Deze situaties doen zich bijna alleen voor met de eigen hond of de hond van een bekende. Om de kans op hondenbeten te verkleinen is het belangrijk om kinderen die met een hond spelen nooit alleen te laten. Daarnaast is het verstandig om wanneer je zelf een hond hebt deze altijd aan te lijnen. Tot slot moet je een hond nooit storen wanneer deze slaapt, eet of speelt met andere honden.
Een hondenbeet behandelen
Ondanks voorzorgsmaatregelen bestaat er altijd de kans dat jij of je kinderen worden gebeten door een hond. Een hondenbeet veroorzaakt vaak blauwe plekken, kneuzingen en wonden. Belangrijk is om het slachtoffer dat gebeten is gerust te stellen. Afhankelijk van de grootte van de wond kun je hulp verlenen. Om steriel te werken raden wij je aan om altijd handschoenen aan te trekken. Bij een klein wondje kun je de wond schoonmaken door te spoelen met water en zeep. Vervolgens dep je de huid rondom het wondje droog en verbind je de wond met verband. Bij een grote, ernstige wond zal de wond van het slachtoffer bloeden. Oefen met je handen druk uit op de wond om het bloeden te stelpen. Om infecties tegen te gaan kun je dit het beste doen met een steriel gaasje tussen je handen en de wond. Leg vervolgens een snelverband aan en raadpleeg een arts.