EHBO in een verzorgingshuis

In een verzorgingstehuis zit een ongeval in een klein hoekje. Soms zijn bewoners in de war en kunnen bijvoorbeeld uit protest iets omgooien. Ook zijn ouderen natuurlijk gevoeliger voor een ongeluk en zijn de gevolgen dan ook vaak erger. Daarnaast kan het zijn dat ze eerder hartproblemen hebben. Al deze onderdelen zorgen ervoor dat een verzorgingstehuis bijna niet zonder gediplomeerde EHBO medewerkers kan.

Vaardigheden verpleegsters

De beginselen van EHBO zijn vaak redelijk eenvoudig aan te leren. Toch kan het levens redden en zeker bij een kwetsbare groep als ouderen, is het zeer handig wanneer hier mensen zijn die weten hoe ze in eerste instantie moeten handelen. Bij zorginstelling Zuidzorg wordt van medewerkers verwacht dat dit er allemaal redelijk inzit. In de opleidingen voor verpleegster zitten deze vaardigheden natuurlijk bij in begrepen.

Mantelverzorgers

Door de trend die wordt ingezet vanuit de overheid zijn er echter steeds meer mantelverzorgers. Dit wordt gedaan door de naaste of andere vrijwilligers die oudere helpen met de dagelijkse handelingen of bijvoorbeeld schoonmaken. Natuurlijk zou het vervelend zijn als je bij een oudere aan het werk bent, en er gebeurt iets zoals een valpartij. Dan is het natuurlijk vanzelfsprekend hulp te bellen maar wanneer je zelf eerste hulp kan bieden, kan ook dit levens redden.

Veiligheid binnen uw bedrijf

Hoe richt je als bedrijf goede noodhulp in voor het geval er iets mis gaat? En wat kunnen de aanwezigen in het bedrijf zelf doen, voordat de nooddiensten arriveren. Op deze vragen kunt u een antwoord krijgen. Door het recent verschenen boekje “Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp”. Dit boekje leert u hoe u met een noodsituatie binnen uw bedrijf kan omgaan voordat de hulpdiensten er zijn en het kunnen overnemen. De eerste minuten na een ongeval kunnen beslissend zijn voor de slachtoffers, door middel van dit gratis te downloaden boekje kunt u uwzelf en uw werknemers erop wijzen hoe er mee om gegaan moet worden en wat je wel kan doen en wat je vooral niet moet doen!

Goede BHV praktijken

Onder andere word er in dit boek bijna 50 voorbeelden van de BHV-organisatie verzameld. Zo is er wel een voorbeeld van een bedrijf in elke branch. Ook leert u hoe andere bedrijven hun interne noodhulp hebben geregeld en kunt u deze (deels) overnemen binnen uw bedrijf. Deze maatregelen kunnen ook binnen uw bedrijf levens redden. Je hoort vaak binnen een bedrijf : “Dat overkomt ons niet” of “Dat gebeurt hier niet”. Toch is al meerdere keren gebleken dat het ook binnen deze bedrijven is misgegaan en dat daar tijdens de noodsituatie paniek is uitgebroken. Paniek is een van de dingen die u als bedrijf moet voorkomen, dit is omdat als er paniek uitbreekt word er alsnog niemand geholpen en er kunnen nog meer ongelukken gebeuren doordat iedereen bijvoorbeeld zo snel mogelijk naar buiten wilt.
Zo is tegenwoordig een BHV cursus echt niet overbodig, voel u veilig binnen het bedrijf en vraag nu informatie over een BHV-cursus aan.